I honungsfabriken

Det är full fart i honungsfabriken just nu. Vi har tre bisamhällen hemma på Norrgårn, varav bina i två av dem formligen bara öser in honung i vaxkakorna (i det tredje är det yngelavel på hög nivå).


På bara några få dagar har kakorna nästan fyllts av det ljuvliga guldet. I och för sig är de många som hjälps åt. Men det är så himla pyttelite de får plats med i honungsmagen varje gång.

Ojojoj vad de är fascinerande, de små bina! Det hade jag inte kunnat tro för några år sen, innan jag träffade biodlar-Henrik. Idag fick mamma sin första ordentliga titt in i kupans värld (hon är inte precis överförtjust i surrande kryp men verkade tycka att det var rätt schysst ändå).


Tittut i slöjan!

Jo just, jag skrev "honungsmagen" där under första bilden. Så här går det till (eeh om jag minns rätt): Bina flyger till en blomma, suger i sig nektar som far ned i honungsmagen där den under enzymernas inverkan omvandlas till honung. Väl hemma i kupan så kräks biet upp honungen i en cell i vaxkakan. Efter ett tag norpar vi människor honungen ur kakan. Smaskens! Honung=bikräks! Hahaha!


Bina jobbar flitigt så biodlaren är nöjd och glad.

Minst lika fascinerande som honung är det pollen som bina får med sig på bena (i form av så kallade pollenbyxor) då de hämtar nektarn. Nå, kanske inte så fascinerande om man är pollenallergiker förstås. Men bortsett från det! När jag fyllde år häromsistens så fick jag en pollenfälla av H. Den sätter man på kupans ingång (flustret) och då skrapar bina av sig pollenbyxorna när de kommer hem, och så kan vi människor alltså återigen norpa av binas mat. Just pollen, som innehåller mycket protein, är livsviktig föda för bilarverna som ska utvecklas till färdiga bin. Så man får bara norpa ytterst lite för att inte störa balansen i kupan.


Ca 2 mm stora pollenklumpar på tork. Färgen - och smaken - varierar beroende på vilken blomma biet har varit till. Jättegott t.ex. på yoghurten eller bara som det är. På ett par timmar, på en kupa, fick vi en deciliter pollen. Sanslöst vad mycket! Nu får vi vänta ca tio dagar innan vi kan norpa mer.

Vi har just bestämt oss för att ha en "honungsdag" på NC under juli månad. Då kommer hugade besökare få pröva att slunga honung, man kan köpa den nyslungade, rinniga honungen, vi har andra produkter och godsaker med honung i o.s.v. Datumet kommer att avslöjas inom kort :)

Surr surr!
/Bi-Bo

Kommentarer
Postat av: Johanna

Ja, alltid lär man sig nåt nytt! Detta var fascinerande!

2010-06-30 @ 08:23:32
Postat av: Bodil

Hihi!

2010-07-02 @ 09:49:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0