Vilken jäkla lyx! (Och en alkoholinspektion)

Som så ofta så är våra övningar på NC mer eller mindre oförutsägbara, och så var det även denna fredag. Vi hade tre bokningar innan + att ytterligare några matgäster trillade in. Detta gjorde att vi initialt fick ha bra fart i köket, som nu äntligen är kompletterat med Siri!


Välkommen till NC, Siri :)

Med typ en timmes förberedelser kastades Siri in bland våra hamburgare och pepparbiffar, och hon skötte sig som förväntat utmärkt bra. I huvudsak så härjade Siri och Henrik i köket medan jag skötte beställningar, drickaservering etc. Det var full snurr förstås, men med denna "nya" organisation kunde vi jobba mycket snabbare och mer effektivt (åtminstone om vi får säga det själva hehe).


Eftersom vädergudarna bjöd på regn så valde gästerna klokt nog att sitta inne och mysa denna afton.

Så droppade matgästerna av och fridens liljor blommade i våra lokaler. Plötsligt stod det en tjej och en kille i farstun och såg vilsna ut. Jag hoppade fram som gubben i lådan och välkomnade dem och tänkte börja förhöra mig om vilka de var, men si, de hann före mig. De var nämligen kommunens alkoholinspektörer, berättade de glatt. En lätt rosa färg spred sig till mina kinder när jag insåg att det var inspektion på gång - spännande att få se hur det skulle gå till! Som ni vet så kör vi ju med rent mjöl i påsen och gör vårt allra bästa att följa alla regler och paragrafer, men det här var ändå lite småkul så där :)

De började med att säga samma sak som många andra besökare före dem, nämligen att det kändes som att komma hem till någon, och så tog de av sig skorna och klev in! Vi satte oss i rosa rummet och de ställde frågor om våra öppettider, konstaterade att NC inte var något festställe för de allra yngsta vuxna, kollade på utrymningsvägar (och sa samma sak som Räddningstjänsten, att det inte verkade svårt att ta sig ut vid behov), undrade om vi hade Happy Hour ("Nej"), såg att vi inte hade någon alkoholreklam, frågade vem som var serveringsansvarig, ville se ett utdrag från kassaapparaten, kollade vilken mat och vilka alkoholfria alternativ vi hade på menyn och lite såna saker.


Annelie och Micke satt i ett annat hörn och tjuvlyssnade under inspektionens gång ..!

Inspektörerna verkade i alla fall väldigt nöjda med lilla NC och knatade ganska snabbt iväg igen. Jag är också jättenöjd. Förutom att verksamheten var helt ok i deras ögon så lyckades jag följa de två saker vi fick lära oss på alkoholkursen angående alkoholinspektion: Skoja inte med inspektörerna och försök inte muta dem! Så jag som emellanåt kan tycka att det är jättekul att säga lustiga saker vid de mest olämpliga tillfällen lyckades hålla mig helt seriös - och jag bjöd dem inte ens på kaffe :)

Jag var så seriös så jag glömde bort att ta en bild på dem. Hoppas att de kommer tillbaka :)

Ett stort tack till alla våra skötsamma härliga gäster som gör att vi har det så mysigt på NC, ni gör att vi kan ha detta ställe öppet!

Efter inspektionen så drällde det in lite annat löst folk, och kvällen fortsatte ungefär som vanligt, lite mat och prat runt borden. Vi fick många positiva (och inga negativa) kommentarer om att vi ska ha alkotestapparaten hos oss en vecka i juli. (Undrar om det var för att jag skrev om den och vår alkoholpolicy i förra blogginlägget som vi fick en alkoholinspektion??) När klockan närmade sig midnatt så lunkade alla gäster hemåt och vi hyfsade till i lokalerna. Återigen kände vi att det är Väldigt Skönt för oss att stänga kl 24. Även om det bara handlar om en timme så är det en otrolig skillnad för oss.

Nåt som är rent ut sagt en jäkla lyx är att Siri numera kommer och städar lokalerna "dagen efter" åt oss! Så hon torkade och dammsög och fejade och donade, alltmedan Henrik och jag ägnade oss åt att planera menyn för den bokning vi har på måndag kväll. Då kommer nämligen sju personer från Henriks jobb och ska dinera hos oss tillsammans med ett par holländska leverantörer, som förutom att göra affärer ska få äran att se lite av den hälsingska landsbygden. Henrik ska inte jobba med mig då utan han ska äta med gänget, och han tycker att det ska bli gött sköj att agera gäst i sin egen verksamhet! Det kan nog till och med vara lite nyttigt att uppleva det vi gör fast "från andra sidan".

Observera att vi har stängt nästa fredag, som är midsommarafton. Vårt nästa öppethållande är fredagen den 1 juli. Och i juli utökar vi öppettiderna till onsdag-, fredag- och lördagkvällar kl 18-24!

Hej hej!
/B


Har kunden alltid rätt? Om alkoholintag och bilkörning.

Förra fredagen pratade jag med en gäst på NC en stund. Jag minns inte hur samtalet började, men av nån anledning så kom vi in på uttrycket "kunden har alltid rätt". På NC så gäller dock inte alltid denna devis. Ofta gör den såklart det, som på alla serviceinrättningar, men när det kommer till kundens alkoholintag så är det klart och tydligt så att det är personalen som bestämmer vad som är rätt. Detta är reglerat genom alkohollagen. Man _får_ helt enkelt inte dricka sig för berusad på krogen. Därför händer det ibland (väldigt sällan ska jag säga) att vi får säga till gäster att "nej, vi serverar inte dig nåt mer att dricka nu". Det är såklart inte så populärt av den törstige just i det ögonblicket, men så är det - kunden har inte alltid rätt! Och jag tror att ni alla som läser här kan hålla med om att det faktskt är trevligast på detta sätt :) 

Vi är alltså väldigt glada över att våra gäster normalt sett dricker alldeles lagom mycket så att stämningen är på en mycket bra nivå hos oss. Fortsätt så!



En del av er kanske redan vet att Henrik jobbar med elektronikforskning på Senseair i Delsbo. En av hans arbetsuppgifter är att ta fram nästa generations alkolås (som är mer användarvänligt än dagens genom att man inte behöver något munstycke till det). De har kommit en bra bit på väg nu, och har kommit till det stadium där de behöver ha många olika personer som testblåser i utrustningen. Alla blåser vi nämligen på lite olika sätt, och det måste förstås utrustningen klara av att hantera. Särskilt kul är det kanske när personer som har druckit litegrann gör blås :) Därför har vi gjort som så att vecka 28, med start onsdag den 13 juli, kommer vi att ha alkometern hos oss på NC, så får de gäster som vill bidra till forskningen blåsa i den. Första dagen, på onsdagen, så kommer Henriks kollega Annika att finnas på plats, medan vi sköter det hela själva på fredagen och lördagen. Vi hoppas att många av er ställer upp på att blåsa då, både med och utan alkohol i kroppen. Vi tänker att det kanske kan vara lite kul att se hur påverkad man blir av sin dricka?! Det instrument som Henrik jobbar med har redan en mycket bra mätnoggrannhet, men dessutom så kommer vi att ha polisens bevisinstrument (en så kallad intoximeter - alltså inte den där lilla mojängen som man vanligtvis får blåsa i på poliskontrollerna utan en riktig apparat) med oss för jämförelse.  

Naturligtvis sker undersökningen anonymt, det enda som sparas är uppgifter om ålder, kön och kanske nåt mer.

Vi återkommer om detta längre fram. Nu är det morgondagen som vi fokuserar på :) Vi har fått in några bokningar redan så det är möjligt att det blir lite fart i stugan! Hjärtligt välkomna ska ni vara.

/B

Ingen dag är den andra lik

Som ni minns så hade vi en väldig massa gäster på NC förra fredagen, då vi hade säsongspremiär samtidigt som vädret var underbart - medan vi själva inte precis trodde att det skulle bli nån anstormning. Så alla hamburgare tog slut, likaså pepparbiffarna och närapå de malthaltiga dryckerna. Henrik och jag fick verkligen jobba! Denna fredag hade vi därför bunkrat upp med ordentligt med mat och dryck, vi hade Kattis som extra arbetskraft och vi var utsövda och laddade rent generellt. Då blev det förstås så att folk var ute och roade sig med annat än NC :) Vi hade det så lugnt och skönt, så vi hann till och med sitta ned och prata med våra gäster, få i oss lite mat och kanske framför allt leverera beställningarna någorlunda snabbt!


Gunliz och Berth firade födelsedag med pepparlax och potatissallad.

Men inte en hamburgare sålde vi denna kväll, inte heller en endaste liten pepparbiff!! Gissningen bland de besökare vi hade var att vi hade hård konkurrens av studentfirandet ... vilket ju lät ganska rimligt. Det kändes även som en sån där kväll när man är hemma hos nån och grillar i trädgården. Hur som helst, precis som alla säger när man berättar att man har en restaurang så ÄR det verkligen svårt att gissa hur många gäster man ska planera för. Samtidigt som man inte vill säga att "vi har slut på pepparbiffen" så kan man ju heller inte köpa (och sen kasta) hur mycket som helst. Så det är en balansgång, som ibland går bättre, ibland sämre :)


Kattis, som tidigare på dagen hade sprungit runt halva stan för att leta studentvänner, verkade ganska nöjd över att kunna ta det lite lugnt ett tag.

Men framåt kvällen så trillade det ändå in lite folk som vi fick passa upp på :)


Några glada Norrbobor njuter av kvällssolen.



Och rätt vad det var så var det nästan lite halvfullt på verandan.


Loke hade på grund av värmen knappt ätit nåt på hela dagen så nu på kvällen smakade det bra med både köttbullar och marängsviss.


Eva och Elisabet var bara sugna på nåt litet, och tyckte att våra vinkokta blåmusslor passade perfekt.

När vi efter stängning summerade kvällen så visade sig besökarantalet vara samma som en vanlig ÖS-kväll, alltså ca 25 personer. Men utrymmet är väl lite större på verandan, så det kändes lite "tommare". Och så hade vi ju en extra personal, vilket självklart även det minskade på vårt jobb. Det känns som att det kommer att vara perfekt att vara tre som jobbar i början av kvällen, när vi har som mest att göra i köket.

Hej!
/B


Veckorna går fort - snart fredag och NC igen!

Adrenalinet har börjat gå ur kroppen efter förra fredagens anstormning av folk på NC och det är dags att ladda om för en ny fredag. Denna gång ska vi dock inte stå handfallna bara för att Siri ännu inte kan vara med oss (visst är det liiite kasst att hon ska fira sin student när hon skulle kunna jobba hos oss hahahaha). Nej då, vi har kallat in vår kära Kattis, som även hon jobbade hos oss förra sommaren, så nu kan ni komma i drivor på fredag så får vi se om vi inte står pall bra mycket bättre! Två i köket och en på golvet kommer att ge bra mycket bättre flyt än med en i köket och en som irrar som en yr höna mellan hötapparna (eller vad det heter).


Kattis i full fart i fjol :)

Jo det är ju lätt att vara stöddig i förskott haha!!!!!!!!!!!

Men visst är det häftigt att så många här ute i skogen vill komma ut och träffa lite folk på ett rätt okomplicerat och enkelt sätt?! :)

Siri förresten, hon latar sig emellertid inte fram till studenten. Nej, i dag grabbade hon penseln och gav sig på att olja altangolvet. Utmärkt. Det kanske inte kommer att märkas exakt lika mycket som att räcket blir målat (nu på fredag kommer det dock inte att vara färdigmålat, Lisa hade inte tid att göra det förrän nästa vecka), men det är ju väldigt bra att få lite olja i trädäcket. Snabbt och bra jobbade Siri också – medan jag tittade på när Monica planterade några vallmoblommor i rabatten på framsidan NC så blev Siri nästan klar. Härligt jobbat brudar! (Märkte ni att jag inte gjorde nåt mer än att titta på medan damerna jobbade ..? Schhhhhh…..)

Över några kokta sparrisar och lite tzatziki på verandan så har Henrik och jag knåpat ihop menyn till på fredag så här på kvällskvisten. Den är ganska så lik förra fredagens meny, och så kommer det nog att bli över sommaren. Några små förändringar här och där, men nu resonerar vi som så att man ska känna igen sig hos oss. Menyn finns på hemsidan förstås. www.norrbocentral.se ifall någon har missat det :)

Tidigare i dag levererade vi 16 luncher i cateringform till personal från Hudiksvalls kommun. De var ute på en dag i friska luften och ägnade den åt en promenad från Norrbo skola till Hembygdsgården, där de njöt av den underbara miljön och intog lunch från Norrbo Central. Vi serverade dem tre sorters Dellenlax (peppar, kallrökt och gravad) och en pannacotta. Kan det bli bättre?! Skoj att de kom till Norrbo och att vi fick fixa mat till dem!

Nu är det bara gonatt kvar, och en liten liten puss.
/Bodil


Måla staket

Äntligen börjar vi få bort den sista stora skamfläcken på NC. Redan förra sommaren gick vår vän och stamkund Lisa loss på staketet på altanen, med färgskrapan i högsta hugg. Flera års väder och vind hade satt sina spår på det fina och rejäla bygget, så det var absolut nödvändigt att få bort flagorna. Men sen hann (orkade) vi inte längre! Så fram till nu har staketet stått där, halvmålat, flammigt och dant. Men i helgen, gott folk, så tog vi en svängom med färgskrapan igen (en del av färgen som satt kvar i fjol hade nu släppt), svabba med målartvätt och så på med vit grundfärg. Det är f-n inte roligt att göra grundjobbet i målning, särskilt inte på ett staket med femtielva skrymslen och vrår, men det blir väldigt fint när man är klar.


Och än så länge är det som sagt bara grundmålat. Men på lite håll ser det redan tjusigt ut :)

Det värsta är att så fort man fixar till en skamfläck så framträder nya (som tidigare liksom skymdes av den första). Nu syns det ännu tydligare hur fult det gamla flaggstångsfundamentet är. Men men. Vi är inga perfektionister, så nu är vi bara glada åt att detta staket nästan är fixat. Få se sen om Siri ska få äran att olja golvet nån solig dag :)

Nåt som ni kanske inte märker direkt men som har blivit bra för oss är att vi har fixat ett litet handfat till köket. Det har gett oss lite bättre utrymme i vårt kök (man skulle ju kunna tro att en ny installation gör att det blir mindre plats, men så är det inte i det här fallet, men jag orkar inte förklara här och nu!).


Spännande bild, kanske mer för oss än för er :)

Ha det så gott på nationaldagen! Det ser ut att bli en fin dag!
/Bodil

Jäklar vilken snurr på premiärkvällen!

Redan kvart i sex i går kväll, en kvart innan öppningen för sommarpremiären, kom fyra personer inrullande på skojiga mopeder (nåja, en åkte bil) på Norrbo Centrals gård. "Vi ville vara här i tid så att vi verkligen skulle få mat!" sa de, varpå vi började ana oråd. Vår magkänsla hade liksom inte gett oss några vibbar om att det skulle komma så himla mycket folk denna kväll. Visst, vi har haft stängt ett tag. så ett uppdämt sug kanske fanns. Visst, det var trots den ihärdiga blåsten en fin och varm kväll. Visst, många uttrycker återkommande sin stora uppskattning över NC. Men ändå ... det hade känts rätt lugnt innan. Vi visste att vi hade två bokningar om fyra personer, plus att nån kompis hade sagt att "jag kommer nog förbi en sväng". Jisses vad vi bedrog oss.

Vår sommarjobbare Siri var inte heller med oss (SIRI KOM HEM!), för hon är på studentresa nånstans långtbortistan. Det var alltså bara Henrik och jag, helt utlämnade åt gästerna och de kunskaper vi skaffat oss under vår karriär som krögare. Menyn, som vi testat och byggt upp under vintersäsongen, har vi nu låtit bli ganska så omfattande, så det fanns många potentiella bollar att hålla i luften bara med avseende på den.



Efter de fyra med mopederna så dundrade det till och så kom den ena efter den andra efter den tredje efter … Många av våra kära stammisar var där, men även en god andel nya människor. Det beställdes crostinisar, lammracks, NC-hamburgare i mängder (de femton burgare vi hade förberett tog slut framåt kvällen!), ett gäng marängsviss och inbakade päron, några milkshakes, lite jordgubbsmargarita ... Alla som fick plats satt ute på verandan, för vinden hade tacknämligt nog lugnat ned sig på kvällskvisten och solen sken som på beställning. Men vid 21-tiden påbörjade myggrackarna sin attack, och folk fick vackert leta sig in i stugan. Därinne blev det så där riktigt trångt och mysigt medan solen lyckades komma ned under horisonten – det blev nästan lite mörkt ute! 

Det gick hårt åt innehållet i drickakylen också förstås men vi hade faktiskt kvar en flaska av favoritölen Eriksberg när vi stängde. Vi tycker själva att vi har ett rätt fint utbud av öl nu, 13 sorter + en alkofri + en lätt. Om du tycker nåt annat, eller saknar nån favorit, så säg det till oss! I går var det många som valde vin till maten, och där känner vi oss något svaga än så länge, med två röda och två vita alternativ (+ en  alkofri variant av var sort). Men vi jobbar på den saken. Att mycket av läsken tog slut var lite oväntat fast det är ju inte så konstigt egentligen. När man sitter ute och det är sommar så tar fler med sig barnen jämfört med under vintern när det är mer sitta-i-möblerade-rum som gäller.

Vi stänger numera en timme tidigare, kl 24, vilket känns väldigt skönt ur flera aspekter. För H och mig är det skönt att komma hem en timme tidigare, för att vara lite pigga dagen därpå (då städning, inköp o.d. för NC kan stå på schemat). Det är också skönt att ha lite bättre med tid innan vi _måste_ ha utrymt lokalerna så att det är tyst i området utanför (alkohollagen). Sen är det några andra fördelar som vi inte behöver gå in på här, men kort och gott kändes det som att det var en bra stängningstid för alla. 

När H och jag kom hem vid 1-tiden så fick vi äntligen i oss en liten matbit och en massa vatten. Vi hade snott på så under kvällen att vi varken hade hunnit äta eller dricka! Vi gjorde ett försök att räkna in alla som varit hos oss, och det antal vi kom fram till var 62. Då har vi säkert glömt att räkna med någon (ta det för all del inte personligt i så fall J). Omsättningen hamnade på all-time-high-listan (inte högst upp men nästan) vilket vi bara kan tacka och bocka för. Vi är också väldigt tacksamma för allas vänliga ord och uppmuntran!! Det känns verkligen kul att kunna erbjuda denna mötesplats när det känns som att det finns ett sånt stort sug efter det! Tack, tack och åter tack till er gäster! 

Jag avslutar detta långa inlägg med några kul citat som vi har hört om Norrbo Central:

”-Ni är bättre här på NC än vad dom är i New York!” (Ett par (i går kväll) som hade varit i New York City nyligen och beställt en Frozen Strawberry Margarita men fick nåt halvdant exemplar, men vår dito fick vi mycket beröm för!)

”Tänk att kunna cykla hem från krogen!” (Samma par som kom trampandes från Långby, fem kilometer bort. Länge leve landsbygden! Man ska väl kunna ha det gött även här?!)

”Vi kommer att komma hit ofta i sommar!” (Mopedgänget i går kväll, vilka har sommarboende här i Norrbo.) 

"Norrbo Central har räddat livet på mig igen!” (En dellbo uttryckte sitt gillande förra sommaren efter en måltid hos oss.) 

”När jag tänker på er NC-burgare så ryser jag!” (Utifrån ansiktsuttrycket och sammanhanget så kunde jag faktiskt tolka detta uttryck positivt hehe. Det yttrades av en grabb i byn när han var lite ledsen/ längtande när vi hade semesterstängt i våras. Dessvärre var burgaren som sagt slut i går när han kom till oss. Det blev en flamberad pepparbiff i stället.)

Ses nästa fredag?!
/B

PS: Som ni ser har jag inte en enda bild från gårdagen att bjuda på. När jag sa till H att jag måste hinna ta lite bilder så höll han på att strypa mig. Han tyckte att jag hade annat att göra än att leka Paparazzi. Han hade helt rätt. Jag sa det faktiskt bara på skoj :)


Äntligen!

Äntligen är sommaren här! Äntligen öppnar Norrbo Central för säsongen (i morgon fredag klockan 18)! Äntligen har vi lagt upp menyn för premiärkvällen på www.norrbocentral.se! Äntligen har vi fått en sommarjobbare till, Oliwer, som ska fiska abborre till er gäster så snart de har slutat leka! Äntligen har vi gjort presentkort så att ni gäster kan ge bort ett gott besök på NC till någon ni (förhoppningsvis) tycker om! Äntligen börjar vi känna oss lite nöjda med menyns omfång och standard! Äntligen har vi fått ett handfat i köket på NC! Äntligen har Handelsboden öppnat igen! Hurra för allt! Hurra för dig och mig!
/Bodil


Här simmar maten som vi kommer att servera inom kort - dock ej nu på premiären p.g.a. fiskens lektid.


RSS 2.0