Politiker, punkare och panering

Till gårdagens ÖS hade H och jag bjudit in ett par specialgäster: Stefan Bäckström (C) och Mikael Damberg (Hudiksvalls Resurscentrum, HRC). HRC har etablerat verksamhet för personer med funktionsnedsättning i skolan här i Norrbo (skolan lades ned i höstas), vilket förstås är bra på sitt sätt. Men på lite kringelikrokvägar fick H och jag reda på att Stefan Bäckström hade uttalat sig om att HRC hade planer på att bland annat "få igång caféet på andra sidan vägen" (vilket torde betyda NC, där det ju var café fram till 2006). Det verkade alltså som att de inte riktigt hade koll på att "caféet" faktiskt är i full gång. Eftersom det på många sätt är lämpigt att de vet vad som händer här i Norrbo - innan de ägnar allt för mycket av sin kommunala arbetstid åt att göra planer för en verksamhet som redan drivs av privata krafter - så bjöd vi alltså helt sonika in dem till vårt ÖS. Damberg meddelade att han hade förhinder (vi hoppas såklart att han har möjlighet att komma en annan gång!) men Bäckström dök upp hos oss under eftermiddagen innan vi hade öppnat. Det var ju rätt bra, eftersom vi då hade i alla fall lite tid att prata med honom. På kvällen hade det varit svårare, men då hade han ju å andra sidan fått se verksamheten i full gång.


En liten fika och en pratstund var trevligt i förberedelsestöket. Stefan berättade bland annat att han tidigare (då han verkade i filmbranschen) har jobbat tillsammans med Ingmar Bergman. Visst kan ni också se en viss likhet?

Vi berättade om vår verksamhet på NC, med restaurangen, kontorshotellet, konferenslokalen, aktiviteterna ... Stefan ursäktade sig att han hade uttalat sig om sånt han inte riktigt hade undersökt innan. Men nu vet han ju att det är ganska så full fart "på andra sidan vägen" - om än inte varje dag.

Full fart blev det senare på kvällen. Annelie och Micke, som kom till oss från Ilsbo för första gången förra helgen
tog denna kväll med sig ett par vänner, och spenderade hela kvällen i "rosa rummet". Där slog sig några andra gäster ned också och som vanligt så hamnar man i samspråk med varandra trots att man inte känner varann sen tidigare. Det är rätt kul att se det hända!


Micke hade kvällen till ära på sig sina gamla punkarkläder från 70-talet, vilka hans mamma så omtänksamt sparat åt honom på vinden!


I det blå rummet trängde gäst efter gäst ihop sig vid runda bordet där historieberättandet och småpratandet tog fart.

Det var ju 70-talstema denna kväll. Henrik och jag snodde därför på som två rödrosiga ingenjörer (?) för att servera lite 70-talinspirerad mat såsom elefantöra och panerad rödspätta med remouladsås, och det verkade gå hem hos våra besökare (Hasse uttryckte särskilt sitt stora gillande av vår gammeldags pressgurka - en av mina egna favorittillbehör till husmanskost). Drinkarna Gröna hissen och Kir väckte dock ingen större uppmärksamhet :) Vi spelade Stones, Elvis, Blå Tåget, Boney M och en massa annan 70-talsmusik innan det började bli dags att packa ihop oss och knata hemöver.

På Facebook hade vi under kvällen en liten tävling om hur många som skulle komma till oss samma kväll. Henrik P vann med sin gissning på 29 (rätt svar var 25 - ett ganska lagom antal för en kväll). Och det gissade han faktiskt innan han och Kicki kom till NC :)

Nästa fredag är det stängt!!

Vi hörs snart igen!
/B


Laddat för 70-talsfest

Nu ligger menyerna för morgondagens (-kvällens) begivenhet, 70-talsfest på Norrbo Central, uppe på hemsidan www.norrbocentral.se. Vi hoppas att riktigt många kommer till oss och njuter av gamla goda discolåtar, Stonesklassiker och så den mat och dryck som vi förstås har låtit inspireras av tidseran.

Apropå musik så har vi nu skaffat oss en musiklicens från såväl STIM som SAMI, så att allt ska vara i sin ordning även på den fronten. Som ni vet spelar vi inte musik så ofta, men när det är temakväll har vi upptäckt att det är rätt givet att krydda miljön med tematoner, och då ska man såklart göra rätt för sig genom att ha licens för det anser vi :) Pengarna ska jobba, hej och hå!

Ses imöra?!
/B


70-talsfest på fredag!

Fredag den 25 mars är det dax för ett nytt tema på NC. 70-talsfest. Vi ska komponera en specialmeny med mat från denna underbara tid, spela den bästa musiken och känna peace, love and understanding hela kvällen. Ni får hjärtans gärna ta på er lite tjusiga kläder denna afton, men det går förstås bra att komma som "vanligt" också.


Visst var det roligare förr?

Välkomna!
/B


Fredagskväll i timmerstugan

Vi hade planerat för att lägga på vårdukar till fredagens ÖS. Det har ju varit så härligt soligt och ljust väder den senaste tiden. Men när eftermiddagen kom så fullkomligt vräkte snön ned här i Norrbo, och vi beslöt att vi väntar med det en vecka till i alla fall :)

Bland de första av gårdagens gäster var ett käckt par från Ilsbo. De hade åkt förbi NC nån gång (då de har anknytning till Norrbo), läst på våra sidor och blivit sugna på att testa oss. Något som de uppskattade hos oss var att vi har en del ekologiska produkter, som t.ex. rött vin och alkoholfri öl. Skoj!


Mikael och Anneli hade läst så mycket att de direkt förstod hur det skulle bli när jag plockade fram kameran. "Nu hamnar man på bloggen haha." Och det gjorde dom :)


Ronja snackade med Ilsbofolket och de andra som samlades vid runda bordet.


Och framåt kvällen blev det trångt där igen.

För övrigt så var det en rätt lugn afton på NC. Det har den fördelen att vi hinner prata en del med våra gäster :) I går hörde vi oss för lite om hur ofta vi bör ändra innehållet i vår meny, som ju inte är så extremt stor. Vi fick - som vanligt då vi frågar er gäster om saker - en massa bra tips som vi kommer att använda oss av. Bland annat ska vi försöka införa lite trevlig fisk på menyn. Vi har ett par potentiella leverantörer så nu ska vi bara fundera på det praktiska upplägget. Emil kom med ett jättebra förslag på tilltugg till nästa veckas 70-talsfest: Elvismackan! Den som kommer då får smaka på denna otroliga skapelse. Mer om 70-talsfesten i ett kommande inlägg.

Om just Du har nåt förslag på maträtt som vi borde ha ¨på vår meny (ordinarie eller tema) så vill vi gärna att du hör av dig till oss. Alla tips (även om annat än mat) är mycket välkomna. Det är förstås inte säkert att vi kan tillgodose alla önskemål, men om vi inte får veta dem så är ju chansen ännu mindre, liksom ...

Ha nu en riktigt go helg i nysnön och den strålande solen!
/B

Henrik och Bodil på vinkurs

I fredags var det stängt på NC. Vi utnyttjade denna lediga kväll till lite kul jobb :) och rullade ner till Gävle till Anna Abrahamsson och Anders Herbertsson. Om nån Norrbobo tycker att det sistnämnda namnet låter bekant så är det så att Anders är Sune H:s äldsta son.

Anna och Anders är väldigt intresserade av och duktiga på såväl vin som mat, samt kombinationen av dem. För att kunna erbjuda en proffsigare vinservice på Norrbo Central så ville Henrik och jag lära oss just detta, och bjöd därför helt fräckt hem oss till A+A. Det blev en himla trevlig afton med en massa god mat, spännande viner och intressant prat av olika slag.

Aftonen inleddes med att vi avnjöt en ytterligt torr sherry, som är lite av en mirakeldryck. Har man en maträtt som man har svårt att hitta ett lämpligt vin till, t.ex. stekt strömming, så kan man testa med en torr sherry berättade Anders. Faktiskt så kändes det som att han kunde ha rätt. Torr sherry är inte samma sak som den söta dito! Riktigt mums var det.

Samtidigt började vi laga den första rätten, ölkokta blåmusslor. Det var lite extra roligt att A+A (som hade komponerat hela kvällen) hade valt att testlaga denna rätt eftersom jag själv varit sugen på att testa det alternativet i stället för det traditionella vitvinskoket. Dessutom var det skitagott.


Anders kokade ihop öl och grädde medan Henrik rakade musslorna.

Vi delade på två vita och två röda viner under kvällen. För att verkligen känna hur olika vin fungerar till olika mat så hade vi samtliga viner till alla rätter. Det var liksom poängen. Och det var väldigt intressant.


Här ser vi Anna jobba med de vita vinerna.

Vi hade dels Pinot Gris Rèserve (nr 2899), som är ett "torrt, druvigt & blommigt" vin enligt Systembolaget beskrivning. Dels hade vi Orballo Albariño (nr 2696), "torrt, friskt & fruktigt". De röda vinerna vi drack var Delta Pinot Noir (nr 6293), ett "mjukt och bärigt" vin, samt Allegrini Valpolicella Superiore (nr 6010) som är "kryddigt och mustigt".  

Till mellanrätt fick vi en alldeles ljuvlig auberginegratäng med tomatsås, mozzarella och kokt ägg.


Jag jobbar koncentrerat med den ekologiska flanksteken från den supermysiga och kvalitetsmedvetna saluhallen Diléns i Valbo. Härligt mörkrött kött som var så mört att det nästan föll sönder när man tog i det - så man fick banka mycket försiktigt! 


Och så här blev det, snabbstekt med citronskal (åh detta fantastiska citronskal!) och persilja, serverat med en enkel sallad och kokta svartrötter. 

Till efterrätt kom en absolut höjdare: Havtornspannacotta. Havtorn hörde jag talas om för första gången när jag flyttade till Luleå i början av 90-talet. Det är en hemskt taggig buske som växer på klipporna vid havskusten, och under lyckliga förhållanden (hane möter hona) så blir det små söta, knallorangea bär på buskarna. Dessa bär låter sig inte gärna plockas! Men eftersom de är så goda och rika på c-vitaminer så är en del människor envisa och försöker ändå. Jag gjorde det aldrig. Anna och Anders har en stuga ute vid havet i Gävle och är envisa, så de hade plockat dessa bär. De berättade att när man trasslat sig in i buskarna och lyckats greppa ett bär och började dra loss det, så sprack det bara och saften rann ut över fingrarna........ Men på nåt sätt hade de ändå lyckats få ihop några stycken och en del av dessa hade nu hamnat i denna smarriga efterrättsskapelse. 

 
Mmmmmm! Till detta bjöds vi på Moscatel de Setúbal (nr 8011), ett dessertvin med den sötbrända smak som jag fullkomligt älskar.

Som ni ser så hade vi en fantastisk kväll och dessutom snappade vi upp ett och annat om hur vin och mat fungerar. Efter surdegsvalnötsbrödfrukosten dagen efter drog vi till Systembolaget och shoppade några väl valda pavor så att vi nu har två röda och två vita viner att erbjuda på NC. (Rent privat så köpte vi också ett par tjocka feta entrecóter på Diléns saluhall..!) Så nu kan vi utöka våra menyer (mat och drinkar har vi ju för närvarande) med en liten vinlista också!

Kul kul!
/Bodil

Klös på ÖS

Det var värsta klöset på det senaste ÖS-et, nu i fredags, på Norrbo Central. Våra gäster bestod av en förbokning om sex personer, en utsocknes (Forsa) familj med tre hungriga kids, en nybliven 18-åring, en nybliven 20-åring, en Loos-son, en Tå-bo och en massa annat gott-och-blandat-folk. Normalt sett på ÖS-kvällarna har vi hittills legat på 25 gäster, men denna kväll kunde vi räkna till närmare 40 besökare! We like!


Tre söta Forsabarn i en liten hög på golvet.
 

Vuxna får dock inte ligga i hög på golvet utan måste roa sig på annat sätt, och här ser vi Lars ge sig i kast med ett igelkottspussel. Innan kvällen var slut hade han lyckats få alla bitar på rätt plats. Grattis Lars, bra jobbat :)


Och äntligen fick vi se "vår" Kattis i sin tjusiga hatt! Mycket stiligt och effektfullt!

Vi vill förstås tacka alla er som kom och förgyllde vår och de andra gästernas tillvaro. Nu tar Henrik och jag en ledig fredag, d.v.s. fredag den 11 mars är det stängt på NC. Då far vi ända till Gävle för att dejta Anders och Anna för att bland annat lära oss ett och annat om kombinationen vin och mat. En mycket spännande dejt, vill vi tro, som förhoppningsvis kommer att komma er kära NC-besökare till nytta i en seriös vinprovning (med nämnde Anders) någon gång framöver på NC. Det är ett önskemål vi har fått in, och vi vill göra allt vi kan för att ni ska bli glada :)

Så väl mötta igen på ÖS (Öppen Stuga) fredag den 18 mars! Och då vill vi se er riktigt friska, starka och brunbrända i ansiket av vårsolens ljuva strålar :)

Pöss på er!
/B

 

Strax dax för ÖS igen...

På fredag, den 4 mars, ja då är det dax igen för ÖS på Norrbo Central. "En dötrist och långtråkig och alldeles...alldeles underbar ÖS-kväll." (Fritt tolkat från Askungen). "Spana in menyn här, det är världens käk, kittlar dödsskönt i kistan." (Djungelboken).



Nej, vi har inte Disneytema på fredag (inget tema alls faktiskt). Det bara blev så här..! Om du kommer på något mer Disneycitat som kan modifieras för NC:s verksamhet så skriv det gärna i kommentaren. Eller så börjar du ladda redan nu för det tema vi faktiskt har fredag den 25 mars (kolla här).

Hej på ett tag!
/B 

RSS 2.0