Henrik och Bodil på vinkurs

I fredags var det stängt på NC. Vi utnyttjade denna lediga kväll till lite kul jobb :) och rullade ner till Gävle till Anna Abrahamsson och Anders Herbertsson. Om nån Norrbobo tycker att det sistnämnda namnet låter bekant så är det så att Anders är Sune H:s äldsta son.

Anna och Anders är väldigt intresserade av och duktiga på såväl vin som mat, samt kombinationen av dem. För att kunna erbjuda en proffsigare vinservice på Norrbo Central så ville Henrik och jag lära oss just detta, och bjöd därför helt fräckt hem oss till A+A. Det blev en himla trevlig afton med en massa god mat, spännande viner och intressant prat av olika slag.

Aftonen inleddes med att vi avnjöt en ytterligt torr sherry, som är lite av en mirakeldryck. Har man en maträtt som man har svårt att hitta ett lämpligt vin till, t.ex. stekt strömming, så kan man testa med en torr sherry berättade Anders. Faktiskt så kändes det som att han kunde ha rätt. Torr sherry är inte samma sak som den söta dito! Riktigt mums var det.

Samtidigt började vi laga den första rätten, ölkokta blåmusslor. Det var lite extra roligt att A+A (som hade komponerat hela kvällen) hade valt att testlaga denna rätt eftersom jag själv varit sugen på att testa det alternativet i stället för det traditionella vitvinskoket. Dessutom var det skitagott.


Anders kokade ihop öl och grädde medan Henrik rakade musslorna.

Vi delade på två vita och två röda viner under kvällen. För att verkligen känna hur olika vin fungerar till olika mat så hade vi samtliga viner till alla rätter. Det var liksom poängen. Och det var väldigt intressant.


Här ser vi Anna jobba med de vita vinerna.

Vi hade dels Pinot Gris Rèserve (nr 2899), som är ett "torrt, druvigt & blommigt" vin enligt Systembolaget beskrivning. Dels hade vi Orballo Albariño (nr 2696), "torrt, friskt & fruktigt". De röda vinerna vi drack var Delta Pinot Noir (nr 6293), ett "mjukt och bärigt" vin, samt Allegrini Valpolicella Superiore (nr 6010) som är "kryddigt och mustigt".  

Till mellanrätt fick vi en alldeles ljuvlig auberginegratäng med tomatsås, mozzarella och kokt ägg.


Jag jobbar koncentrerat med den ekologiska flanksteken från den supermysiga och kvalitetsmedvetna saluhallen Diléns i Valbo. Härligt mörkrött kött som var så mört att det nästan föll sönder när man tog i det - så man fick banka mycket försiktigt! 


Och så här blev det, snabbstekt med citronskal (åh detta fantastiska citronskal!) och persilja, serverat med en enkel sallad och kokta svartrötter. 

Till efterrätt kom en absolut höjdare: Havtornspannacotta. Havtorn hörde jag talas om för första gången när jag flyttade till Luleå i början av 90-talet. Det är en hemskt taggig buske som växer på klipporna vid havskusten, och under lyckliga förhållanden (hane möter hona) så blir det små söta, knallorangea bär på buskarna. Dessa bär låter sig inte gärna plockas! Men eftersom de är så goda och rika på c-vitaminer så är en del människor envisa och försöker ändå. Jag gjorde det aldrig. Anna och Anders har en stuga ute vid havet i Gävle och är envisa, så de hade plockat dessa bär. De berättade att när man trasslat sig in i buskarna och lyckats greppa ett bär och började dra loss det, så sprack det bara och saften rann ut över fingrarna........ Men på nåt sätt hade de ändå lyckats få ihop några stycken och en del av dessa hade nu hamnat i denna smarriga efterrättsskapelse. 

 
Mmmmmm! Till detta bjöds vi på Moscatel de Setúbal (nr 8011), ett dessertvin med den sötbrända smak som jag fullkomligt älskar.

Som ni ser så hade vi en fantastisk kväll och dessutom snappade vi upp ett och annat om hur vin och mat fungerar. Efter surdegsvalnötsbrödfrukosten dagen efter drog vi till Systembolaget och shoppade några väl valda pavor så att vi nu har två röda och två vita viner att erbjuda på NC. (Rent privat så köpte vi också ett par tjocka feta entrecóter på Diléns saluhall..!) Så nu kan vi utöka våra menyer (mat och drinkar har vi ju för närvarande) med en liten vinlista också!

Kul kul!
/Bodil

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0