I honungsfabriken

Det är full fart i honungsfabriken just nu. Vi har tre bisamhällen hemma på Norrgårn, varav bina i två av dem formligen bara öser in honung i vaxkakorna (i det tredje är det yngelavel på hög nivå).


På bara några få dagar har kakorna nästan fyllts av det ljuvliga guldet. I och för sig är de många som hjälps åt. Men det är så himla pyttelite de får plats med i honungsmagen varje gång.

Ojojoj vad de är fascinerande, de små bina! Det hade jag inte kunnat tro för några år sen, innan jag träffade biodlar-Henrik. Idag fick mamma sin första ordentliga titt in i kupans värld (hon är inte precis överförtjust i surrande kryp men verkade tycka att det var rätt schysst ändå).


Tittut i slöjan!

Jo just, jag skrev "honungsmagen" där under första bilden. Så här går det till (eeh om jag minns rätt): Bina flyger till en blomma, suger i sig nektar som far ned i honungsmagen där den under enzymernas inverkan omvandlas till honung. Väl hemma i kupan så kräks biet upp honungen i en cell i vaxkakan. Efter ett tag norpar vi människor honungen ur kakan. Smaskens! Honung=bikräks! Hahaha!


Bina jobbar flitigt så biodlaren är nöjd och glad.

Minst lika fascinerande som honung är det pollen som bina får med sig på bena (i form av så kallade pollenbyxor) då de hämtar nektarn. Nå, kanske inte så fascinerande om man är pollenallergiker förstås. Men bortsett från det! När jag fyllde år häromsistens så fick jag en pollenfälla av H. Den sätter man på kupans ingång (flustret) och då skrapar bina av sig pollenbyxorna när de kommer hem, och så kan vi människor alltså återigen norpa av binas mat. Just pollen, som innehåller mycket protein, är livsviktig föda för bilarverna som ska utvecklas till färdiga bin. Så man får bara norpa ytterst lite för att inte störa balansen i kupan.


Ca 2 mm stora pollenklumpar på tork. Färgen - och smaken - varierar beroende på vilken blomma biet har varit till. Jättegott t.ex. på yoghurten eller bara som det är. På ett par timmar, på en kupa, fick vi en deciliter pollen. Sanslöst vad mycket! Nu får vi vänta ca tio dagar innan vi kan norpa mer.

Vi har just bestämt oss för att ha en "honungsdag" på NC under juli månad. Då kommer hugade besökare få pröva att slunga honung, man kan köpa den nyslungade, rinniga honungen, vi har andra produkter och godsaker med honung i o.s.v. Datumet kommer att avslöjas inom kort :)

Surr surr!
/Bi-Bo

Det närmar sig öppningsdax!

Just nu är det en halvtimme kvar av måndagen. Det betyder att vi har tre hela dagar på oss att förbereda oss för öppningen på fredag! Nå, man kan ju också säga att vi har förberett oss för den dagen hela våren, men ni förstår nog vad jag svamlar om :)


Vi har fått upp skylt nr 2 som sitter på gaveln mot vägen. Där sitter också ett fint anslag med info om öppningsdatumet. Det är faktiskt rätt många nyfikna (även i bilar alltså) som stannar till och läser vad det står.

Fler skyltar är under tillverkning uppe på vinden.


En vacker blå färg. Smurfblå. Eller kanske Vägverksblå?

I garaget har vi nu samlat in ett gäng "hjulhästar" som hugade personer kan hyra för att trampa runt Norrbo innan de förslagsvis mumsar i sig en chokladboll eller två i vårt café.


Lite puts och studs så blir de här åkdonen riktigt kultiga - hoppas jag :) Visst har Du alltid drömt om att trampa runt på en 40-tals Crescent en solig dag på en knastrig grusväg med fåglarna kvittrande och blommorna blomstrande och en fikakorg på pakethållaren?!

Mamma, hon jobbar på. Igår skurade hon golven i kontorshotellet så att det doftar härligt gott av såpa. Idag har hon fått finarbeta med att knyta knutar på de oanvända trasmattor hon har haft liggande hemma länge och som hon nu har skänkt oss.


Inga indiska barnarbetare här é. (Det där "é" är Norrbodialekt och betyder "inte" - för er utbölingar som läser här :) )

Ikväll kom Stig och Elaine till NC på besök - och jag tog som vanligt ingen bild på begivelsen trots att vi satt och lattjade med telifånen/kameran medan vi drack kaffe!! (Med telifånen, som ju numera inte är en telefon utan en multimediamaskin, kollade vi hur stor en boulebana ska vara, eftersom både Stig och Henrik hävdade att coola människor spelar boule, och Norrbo Central är ju ett coolt ställe, alltså borde vi ha en boulebana, frågan är bara var=hur stor ska den vara. Svaret verkar vara "upp mot tio meter".) Nå. Stig och Elaine driver Stigs Trädgårdar i Bjuråker och har nu, mitt i värsta säsongen, tagit på sig att fixa blommor till vårt öppnande på fredag. Sååå gulliga är de! Jag lovar att ta bild på både dem och grönsakerna när de dyker upp i slutet av veckan ...

Eftersom det verkar bli en anstormning (?) av folk här på fredag så har vi dragit ihop ett gäng knegare till dess. Kattis, Siri, Anne-Marie och Doris kommer att hänga här under dagen/kvällen. Å så mamma förstås. Det blir skoj!

I möra ska vi på utbildning i kassaapparatskörning på Pappershuset. Vår lilla Big har kommit och är färdigprogrammerad, och såklart måste man ju kunna sköta sin lille bebis ordentligt så då får man gå utbildning. Det känns väldigt skönt inför fredagen att ha en riktig kassaapparat! Kortterminalen har också landat hos oss, så nu väntar vi bara på internetuppkopplingen som den kommunicerar via, sen är vi helt redo att hjälpa folk att konsumera hihi!

Nån som vet vad detta är? Jag hoppas att det funkar.


Svar: En experimentträdgård för potatisar bredvid vårt garage.

Hej på er!
/Bodil


Vår nya fina gavel

Dagen idag har varit en fin dag. Vi har fått några riktigt roliga saker gjorda. För det första har vi i veckan fått nästan alla fuskpröjsar levererade av Snickar-Roland, så idag har vi tvättat fönstren (det var nog några år sen det gjordes!) och satt upp spröjsen i storhusets fönster. För det andra har vi fått upp en stor skylt med vår logotype. Watch this:


Efter att denna bild togs satte vi även upp gardiner på bottenvåningen. Vi ska ha spröjs på källarfönstret också.

Jag sätter in den gamla bilden på gaveln, från innan all renovering, så kan ni jämföra. Vi vill i alla fall jämföra själva. Det blir ju lätt lite så att man glömmer hur det såg ut innan man började renovera, och i stället bara ser allt som är kvar att göra. 


Liiiite bättre har det blivit va?! Och det har inte bara med årstiden att göra tror jag :)

Min lilla mamma har varit här några dagar för att hjälpa oss, och idag har hon gjort ett hästjobb med att stapla all ved i garaget. 


Tack mammsen!

Lite på köpet så såg vi till att städa garaget (veden skulle ju in där) och även tvättstugan bredvid (bara för att). Släpet är nu fullastat med återvinningsgrejs. Åh det är så roligt att åka till återvinningsstationen (ironi). Hur som helst är det skönt när det är städat, man får glädja sig åt det!

För övrigt har Henrik hunnit med att vara trollkarl två gånger idag - dels på Jens dotters födelsedagskalas, dels för barnen till en f.d. skolkamrat (som man sa förr i världen!) till mig, som helt oförhappandes (skoj!!) kom på besök i eftermiddags (Britta från högskolan för er S-are som läser här).

Gnatt!
/B

Mer än "bara" en krog

Tjena! Den senaste tiden har ett väldigt stort fokus (från vår egen sida) legat på att få i ordning det lilla hus, som tidigare var café, där vi ska ha vår servering. Nu är vi i princip i land med den delen. Vi har tillstånd för livsmedelslokal och alkoholservering, vi har anmält till Polisen att vi anordnar offentliga tillställningar, lokalen är brukbar och trädgården/byggnaderna är någorlunda målade och piffade utvändigt. Vi har till och med kört en smygöppning med två bokade grupper och två kvällar för allmänheten. Vi har fått en bra struktur på det som i och med en helt ny verksamhet har blivit nytt med den ekonomiska bokföringen, och ser fram emot att snart få en riktig kassaapparat, en kortterminal och internet. Vi har samlat på oss omdömen och erfarenheter, har gjort en del kompletteringar och ändringar och snart är vi redo att öppna "på riktigt". Vi tackar så himla mycket för all input vi har fått och för att så många kom på vårt smygöppet och hjälpte oss att testköra restaurangen, så att vi har lite bättre koll på läget sen (kan man hoppas i alla fall hahaha)!

Vi hade en lös fundering på att ha lite mer "smygöppet", som vi alltså kallar det, nu i midsommar. Det hade ju varit så gött trevligt att få ha lite gäster då. Men igår kväll/natt bestämde vi oss i alla fall för att ha helt stängt i helgen, för att på så sätt få tid till att göra klart "resten".

Norrbo Central ska ju vara mer än en krog :)


En skatt lär ska finnas där regnbågen går ned (obs att det är två bågar!) ... hihi! Ej montagebild, pilutta dig.

-Butiken ska fixas så att det finns varor snyggt uppställt och prismärkt.
-Prylarna som vi ska ha till uthyrning ska färdigställas.
-Lokalerna som vi ska ha till uthyrning (kontorshotell, konferensrum) ska piffas lite. Vår första hyresgäst är faktiskt på väg in :)
-Aktivitetspaket ska sättas ihop.
-Turistinfo ska sammanställas.
-Grejor att leka med ska finnas på plats.
-Skyltar ska upp.
-Hemsidan ska snickras ihop, inkl. övrigt marknadsföringsmaterial (visitkort, broschyrer och annonser).
-En plan för sommaren vore ju trevligt att ha :)
-Och så lite annat kringgrejs ...

När vi har detta på plats så gissar jag att vi är "rätt så nära" fredagen den 2 juli då vi alltså tänker köra officiell invigning. Hur denna kommer att se ut får jag be att få återkomma till :)


Håll utkik efter den Willy Wonka-inspirerade öppetflaggan på hörnet på storhuset!

Hörs & syns!
/Eder Bobo

Smygpremiär!



Igår lördag hade vi smygpremiär på Norrbo Central. Vädergudarna var med oss och Norrbo-borna slog sig ned på altanen och slurpade i sig av mat och dryck.


Gött i kvällssolen (innan myggen kom!).


Myspysar ...

Vi hade även de trevliga människorna i sånggruppen på lunch, tidigare på dagen, för andra dagen i rad. De fick en vegetarisk tallrik inspirerad av Hagabion i Göteborg.


Några deltagare i sångkursen fyller på energi.

Och så hade vi våra grannar från Norrgårdsvägen som fixade en egen smygpremiär på lördagseftermiddagen. De hade hört ryktet att vi skulle öppna så de kom förbi, dock lite tidigare än vad vi egentligen hade sagt. Men vi fixade fram lite kaffe ändå såklart.


Kaffe och wienerbullar efter Henriks mormors recept.

Nu ska vi hasta iväg och förbereda för sånggruppen som kommer på lunch idag igen. Och så blir det lite öppet ikväll också, 18-21. Smyg smyg ...

/B

Första gästerna har varit hos oss :)

Efter en himla massa jobbande (återkommer till det nedan) så var vi idag redo att ta emot våra första gäster, ett gäng glada personer från Turistbyrån i Hudik/Delsbo. Gudrun Holmberg hade tagit med dem på vandring på Norrboleden, en av de fina vandringslederna här som stigfinnargruppen ser till att hålla i gott skick. När gänget hade vandrat drygt halvvägs (d.v.s. ca 7-8 km) så stannade de till hos oss och lunchade. Till förrätt fick de en tomatsallad med tomater och gurka från Järvsö - det är en sann glädje varje år när dessa enormt välsmakande grönsaker dyker upp i affären. Huvudrätten bestod av två sorters Dellenlax (tack Ove och Svempa!!), varmrökt och kallrökt, med ljummen potatissallad. Knäckebröd från Pyramidbröd. Till efterrätt var det blåbärskräm med mjölk, och så kokkaffe förstås (å te för några). Gästerna tyckte det var riktigt skönt att få sitta vid kaminen, då de blev lite kalla när pulsen gick ned av maten. Det går så fort att få lite go värme i den där kaminen, och jag är så nöjd med att vi har fått in den. Mysfaktorn är rätt hög även på sommaren när regnet hänger i den kyliga luften.

(Självklart glömde jag bort att ta bild på det hela.)

En sak var lustig idag. För första gången på evigheter kände jag det som att arbetsdagen var slut. När klockan var 15 så hade jag diskat och städat undan efter lunchen, jag bytte om från kökskläder till civila kläder, och vips så kändes det som att jag blev "färdig". Den känslan har jag inte haft på hela våren tror jag. Inte för att det är "klart" på NC, men det kändes lite så. Jag firade det hela med att åka till Näsviken, köpa en Glass och hämta ett par paket till vår butik.


Ett av världens dyraste.


En rund kaka.

I helgen har vi haft besök av Henriks pappa KG och brorsdotter Nora. De har jobbat och slitit som bara den för brödfödan, som dessutom serverades väldans sent om dagarna.


För den delen så var det KG som hade med sig en massa vildsvinskött till oss. Här mumsar vi vildsvinsburgare en sen kväll. Henrik och jag stod i alla fall för de ädla dryckerna :) En Nya Zeeländsk Gewürztraminer smakade fint till. Dagen innan njöt vi av kotletter från vildgris, som verkligen var smarriga, och fick extra god röksmak av lite hickoryspån på grillen.

KG och Nora har målat såväl knutarna på stora huset (vitt) och dörrar till garage, bageri etc. (grönt).


Grönt är skönt?!

Henrik och KG har ägnat ganska lång tid åt att få upp lister i stora huset. Jätteskönt att det är gjort! Men mest nöjd blev KG över trappräcket på altanen, det blev väldigt stadigt och fint så nu kan man endast med stor svårighet trilla ned där.

Jag klippte gräset i en dag typ. Jag fixade också i ordning i köket med alla köksgrejor. Nora och jag spenderade en dag på stan för att shoppa bilen full, ändå fick vi inte tag på allt. Men vi har faktiskt fått upp gardiner i konferensrummet :) Barnsligt blommiga var de, till Noras förtret. Nå, hon själv valde får-gardiner till kontorshotellet, så jag tycker vi är kvitt.


Härliga hemsömmerskan Monica har sytt till och hängt upp alla fluffiga smakfullt vita gardiner till lillhuset. Hon har även fixat sommarblomster till vaser på alla bord. Såå fint!

Sunes bilder i hallen väcker mycket uppmärksamhet. Kul kul! 

Jag har pratat med alkoholhandläggaren. Vårt ärende togs upp i torsdags, och tydligen var det (som förväntat) ingen som hade något att invända mot vår planerade verksamhet. Nu håller protokollet på att justeras, och kanske så har jag tillståndet i min hand på fredag.


Det börjar bli dags att fylla de små söta ölsejdlarna från KG och Monkan med annat än saft :) 

Tyvärr har vår kassaapparat inte levererats ännu. Tydligen har det blivit nån vajsing nånstans. Innan vi har den så kan vi inte öppna, tror jag ... (Bara för fakturakunder.) Måste ringa och höra med leverantören igen i morgon. 

Klart har vi däremot fått från Polisen angående det här med att vi ordnar offentliga tillställningar. Eller klart och klart. Jag har ju i några mail ifrågasatt hur de tolkar lagtexten, eftersom jag inte tolkar den på samma sätt som de gör. Tydligen väljer de att hoppa över paragrafen om att de offentliga tillställningarna ska anordnas på "offentlig plats". Lite skumt tycker jag. Därför drar de slutsatsen att vi anordnar offentliga tillställningar, vilket man ska söka tillstånd för (och förstås betala en slant). Men jag har tjatat så himla mycket om att våra tillställningar kommer vara så lugna och fina att de gör bedömningen att det hela kommer ske "utan risk för ordning och säkerhet" och därför befrias vi från tillståndskravet. Vi ska dock göra en anmälan (gratis!). Polisdamen ifråga önskade mig avslutningsvis EN TREVLIG HELG med stora bokstäver, varför jag antar att saken är slutdiskuterad. Jag får väl vara nöjd för nu med att spara 600 kr per år, men nån gång ska jag söka klarhet i detta, var så säkra :)

För att prata om nåt roligare så har vi fått en superfin donation från Magnus Källman:


Ett lass med spisved, för kalla dagar. Stort tack, Magnus! Det värmer, som man säger :)

Vi tackar också Magnus kusin Jens inkl. släptåg av ungar, som kom förbi på NC med glass i helgen. Det kylde! Vi får också tacka Elisabet för stolar och bord, och Roland för frysboxen. Vi väntar med spänning på de fuskspröjs som Roland håller på att snickra till fönstren på storhuset. Och på de skyltar som Henrik håller på att måla i enlighet med det förra inlägget.

Nu orkar jag inte skriva mer. Jag har säkert glömt en massa (tack till alla som jag har glömt att tacka!!!), men snart får Ni komma till Norrbo Central och se hela skiten live :) Tyvärr vet jag inte riktigt när, som sagt. Vi har sagt att vi kör invigning fredagen den 2 juli men vi hoppas verkligen att vi kan smyga igång innan dess. Återkommer såklart om detta!

Sköt er!
/B


Senaste nytt

This is the latest news from Norrbo Central:

Ikväll har vi haft det andra mötet med näringslivsgruppen. Vädret var på topp, så vi satt på verandan och spånade företags- och byautvecklingsfrågor tillsammans.


Eller var det fikat som var det viktigaste kanske? Attack!!

Vi beslutade oss för att annonsera gemensamt både i utomsocknes press och hemma i Norrbo, att vi ska ordna en minimässa i sommar, arrangera tjej- och grabbkvällar med mannekängvisningar av för målgruppen lämpliga slag (linne och vin för damerna, jakt/fiske och bärs för herrarna). Och lite annat skojsigt :)


Thomas och Ann-Catrine spånar på idéer.


Är detta vad Monica tycker om idéerna månne?!

Häromdagen besökte jag Delsbo Candle, där jag tidigare har haft mitt kontor. Jag fick tips på annorlunda sätt att rigga candles i sin kandelaber. Vad tycker ni om detta:


En riktig smällkaramell!

Så nu har vi ännu en produkt till vår lille butikk. Svanenmärkta lokalproducerade ljus!


Henriks brorsdotter Nora arbetar med ljusen hemma på Norrbo Central. Det är SÅÅÅÅ roligt att jobba på NC :)

Ännu en knegarhelg väntar oss, för Henriks snälla pappa är här, och med sig har han alltså barnbarnet, lillstintan Nora från Västerås. Dessutom har KG lyckats få med sig åtta bord, tio stolar, ett hundratal assietter, lite annat porslin, flera rosbuskar, några vildsvinskotletter och en massa annat smått och gott på sin lilla släpvagn. Otroligt! Så nu blir det full rulle några dagar på NC.

Apropå knegare så hade vi, häromkvällen, möte med tre härliga Norrbo-bruttor som vi hoppas kunna sysselsätta en del hos oss. Så kom till oss sen när vi öppnar så att de får jobb :)

När öppnar vi???

Nästa vecka har vi två bokningar. På tisdag kommer åtta personer från Hudiksvalls turistbyrå, som ska vandra Norrboleden och passar då på att käka lunch hos oss. Då ska vi testa en annan av våra leverantörer, nämligen Dellenlax. Eller testa och testa förresten, vi vet redan att det är en underbar lax de levererar. Fredag-lördag-söndag har vi också lunchbokning, då av ett 20-tal sångerskor på kurs i Norrbo. Då blir det bl.a. vegetarisk buffé. I samband med detta så tänker vi oss att vi ska smyga igång med öppet för allmänheten också. Vi återkommer inom kort (förstås) med mer exakta tider! 

Det börjar alltså ta sig på NC, och mycket är tack vare alla underbara människor som hjälper oss på olika sätt.

I vår entréhall har Sune satt upp några av sina helt fantastiska bilder ur dokumentationen av samtliga (!) Norrbo-bor, ett projekt han genomförde för 25 år sen. Superkul! Vi önskar verkligen att projektet kunde få en fortsättning, vilket är helt avhängigt finansiering. Har du någon idé om detta så hör av dig!

Familjen Holmberg har förbarmat sig över de gamla fallfärdiga fönstren på lillhuset. Monica pysslar med våra rabatter. Catherine har gjort spännande arrangemang med tomater och kryddor i krukor. Vi har fått ett gäng cyklar av Lena och Kelvin. Roland har skänkt en soffa, en frysbox och en duschkabin. Elisabeth har flyttat till en liten stuga och donerar grejor som blir över. Yvonnes syrra (som har något trevligt namn ...) har gett oss en av sina utemöbelgrupper. Grannarna Sara och Rune vinkar så glatt till oss och kommer alltid med några uppmuntrande och vänliga ord. Det gör för övrigt alla vi träffar på, både live och digitalt (t.ex. Facebook). Om ni visste vad det värmer! Tack <3

Vi börjar även ha lite recept samlade nu. Brorsans lax med chevré, basilika och creme fraiche kan säkert bli en klassiker.

Å myggen dom frodas nu :) Hej hej!
/B

Lansering av nya vägskyltar

Tyvärr har vi inte riktigt hunnit med att uppdatera bloggen senaste veckan. Det beror såklart på att vi närmar oss öppningsdatumet och jobbar dygnet runt på Centralen.

Nåja, här kommer några sprillans nya vägskyltar...



Må så gott!
/Henrik

Mer till butiken

Åh vad skönt med lite sommarvärme! Det var verkligen på tiden.

Jag har varit en supersnabb sväng ned till Dalarna=mina föräldrar och hämtat ett lass med grejor som vi kan fylla våra lokaler med. Ett antal gamla stolar, ett bord, ett skrivbord, en piedestal, ett staffli, dukar, mattor m.m. Tack, päron!


Vilken röra! Men fast som berget sitter lasten, tro´t eller ej :)

Passade på att fixa lite till en produkt i butiken idag när solen skiner så:


Jag bara önskar att ni kunde känna doften!

Fixade lite med en annan potentiell grej till butiken också:


Detta kan man nästan räkna ut vad det är.

För övrigt har jag suttit vid datorn och funderat på vilka varugrupper vi ska ha i vårt kassaregister. Ytterligare en tjej har ringt och var intresserad av att jobba hos oss, så nu har vi ett litet gäng med intressenter. Fortfarande har vi inte kommit fram till en gemensam syn på det här med "offentlig tillställning på offentlig plats" med polisen.. Däremot börjar vi få en liten samling av recept från släkt och vänner, recept på mat/godsaker som vi tänker servera, som är någons personliga favorit, som gärna har en liten historia med sig. Hör av dig om du har något sådant recept, vi vill ha fler! 

I morgon blir det en tur till Glada Hudik för att uträtta några ärenden. Kanske kan man ta sig en liten mjukglass då :)

/B


RSS 2.0