Framtiden kommer till NC!

På mitt ”vanliga jobb” har jag de senaste åren jobbat med forskning och utveckling av framtidens alkolås. Framförallt jobbar vi med bättre användarvänlighet för att få större acceptans hos förarna. I nästa generations alkolås kommer man till exempel inte att behöva något munstycke som man blåser i och i generationen efter den behöver man inte blåsa alls så länge alla i bilen är nyktra. I forskningslabbet på SenseAir i Delsbo finns båda systemen redan och testas för fullt. 

Den här veckan kommer en av framtidens alkoholmätare att finnas på Norrbo Central. Den som vill kan få testa systemet oavsett om man är nykter eller berusad. Om man gör det så bidrar man med värdefull statistik till forskningen samtidigt som man lär sig lite om hur alkohol fungerar i den egna kroppen. Hur berusad känner man sig till exempel när man har 0.2 promille alkohol i blodet? Hur berusad blir man när man har druckit två öl?


Under onsdagen (13/7) kommer dessutom Annika Kaisdotter Andersson från Hök Instrument i Västerås att vara med. Hon är en av Sveriges experter på alkoholmätning och har nyligen doktorerat på den här alkoholmätaren. Hon vet en hel massa om vad som händer med promillehalten både när man dricker och under tiden man nyktrar till.

Alkolåset utvecklas i ett större samarbetsprojekt där det svenska bilsäkerhetsföretaget Autoliv är drivande. SenseAir i Delsbo och Hök Instrument i Västerås jobbar med teknikutveckling. Först i kön att få sätta in vårt användarvänliga alkolås är Volvo som räknar med att kunna erbjuda det i sina bilar inom några år.

Välkomna till Norrbo Central både för att äta, blåsa och dricka!

Henrik

P.S. Det är självklart 100% frivilligt att testa alkoholmätaren.

P.P.S. Om du har druckit alkohol men vårt instrument visar att du är nykter bör du självklart inte köra bil eftersom instrumentet inte är ”krönt” och alkoholupptaget i kroppen kan vara fördröjt. Endast polisens mätningar är giltiga som juridiskt bevis.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0